در این مقاله به بررسی مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی خواهیم پرداخت.
در کشورها هر دولتی با توجه به بودجه مشخص شده ملزم به فراهم کردن بستری برای تجارت و فعالیت اقتصادی و همچنین امکانات عمومی برای مردم و شهروندان خود میباشد ، مردم نیز با تجارت و راه اندازی کسب و کار خود درآمد کسب می کنند.
دولت ها برای جبران هزینه ها و کسب درآمد از مردم مالیات دریافت میکنند تا بتوانند هزینه های خدمات ارائه شده خود را جبران کنند و آن را مجدد به چرخه اقتصادی بازگردانند. در این حین برای مردم تشویق ها معافیتهای مالیاتی نیز در نظر گرفته شده است که آن را بیان می کنیم. همچنین در مور نحوه محاسبه مالیات و گروه بندی اشخاص حقیقی اطلاعاتی را شرح میدهیم.
مالیات بر درآمد به گونه ای سهم دولت از سود کسب شده ی اشخاص حقیقی است و نوع فعالیت هر کسب و کار و آن شخص حقیقی در محاسبه مالیات موثر است.
مالیات اشخاص حقیقی در کل به این صورت محاسبه می شود که آنها باید هزینه های کسب و کار خود را از درآمدهای خود کسر کنند و سپس سود مشخص شده را طی اظهارنامه مالیاتی به اداره مالیات اعلام نمایند. اشخاص حقیقی بر اساس سود کسب شده مالیات خود را پرداخت میکنند. صاحبان مشاغل باید به مالیات خود اهمیت قائل شوند و تکالیف خود را به طور صحیح و در موعد مقرر انجام دهند تا مشمول جرائم و ضرر های هنگفت نشوند.
منظور از اشخاص حقیقی همان کاسبان و مغازه داران و مشاغل اصنافی میباشد و آنها باید مطابق درآمد خالص خود مالیات پرداخت نمایند. در تقسیم بندی قدیم گروه ها به صورت الف ، ب ، ج میباشند ولی در تقسیم بندی جدید به صورت گروه اول، دوم و سوم تقسیم بندی شده اند.
دقت کنید که گروهبندی جدید سازمان مالیاتی براساس بخشنامه مورخ ۱۰/۰۲/۱۴۰۱، برای عملکرد سال ۱۴۰۱ مورد استفاده قرار میگیرد و برای تعیین مالیات بر درآمد سال ۱۴۰۰، ارقام سال قبل باید استفاده کرد.
اشخاص حقیقی با توجه به حجم فعالیت و نوع فعالیت در سه گروه زیر تقسیم می شوند:
مشاغل این گروه مکلف به نگهداری دفتر روزنامه و دفتر کل هستند و باید اسناد و مدارک خود را نگهداری و بایگانی و همچنین در دفاتر ثبت نمایند و در زمان مقرر ترازنامه و صورت سود و زیان خود را طی اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند.
صاحبان مشاغل گروه سوم از نظر نوع فعالیت به شرح زیر است:
از نظر حجم فعالیت نیز مشاغلی که درآمد ابرازی آنها در اظهارنامه 2 سال قبل یا آخرین درآمد قطعی شده آنها تا آخر دی ماه سال قبل، بیش از مبلغ 150.000.000.000 ریال باشد جزو این گروه هستند.
اشخاص حقیقی در این گروه می بایست فعالیت های مالی کسب و کار خود را در دفاتر مشاغل یعنی دفتر درآمد و دفتر هزینه درج کنند. این گروه باید اسناد درآمدی و همچنین اسناد خرید و هزینه ای خود را نگهداری کنند و در آخر نیز با تنظیم صورت درآمد و هزینه سالیانه خود، اظهارنامه مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی ارائه نمایند.
گروه دوم شامل مشاغل از نظر نوع فعالیت به صورت زیر میباشد:
1. صاحبان کارگاههای صنعتی، ساختمانی، تأسیسات فنی، نقشه کشی، محاسبات فنی و نظارت
2. چاپخانهداران، لیتوگرافها، صحافیها و ارائهدهندگان خدمات چاپ
3. محققان، پژوهش گران و کارشناسان تحقیقاتی
4. کارگزاران و حق العمل کاران
5. صاحبان مراکز فرهنگی، هنری، فرهنگسراها، انجمن صنفی و مراکز ارتباطات رایانهای
6. صاحبان تئاتر و سینماها و مکانهای تفریحی و ورزشی
7. صاحبان نمایشگاههای اتومبیل و کرایه ماشین
8. بنگاههای معاملات املاک
9. فروشندگان و سازندگان طلا و جواهر
10. صاحبان مشاغل خدمات سینمائی مانند فیلمبرداری، دوبلاژ، مونتاژ و سایر
11. پزشکان، دندانپزشکان و دامپزشکان دارای مطب
12. صاحبان آزمایشگاهها، رادیولوژیها، فیزیوتراپیها و مراکز تصویربرداری پزشکی
13. صاحبان سالنهای زیبایی و دیگر ارائهدهندگان خدمات بهداشتی، طبی و غیرطبی
14. صاحبان میهمان سراها، میهمان پذیرها و مسافرخانهها
15. صاحبان تالارهای پذیرایی، رستورانها، تهیهکنندگان غذاهای آماده و ارائهدهندگان خدمات تشریفات مراسم
16. صاحبان تعمیرگاههای مجاز و اتو سرویسها
17. فروشندگان آهن آلات
از نظر حجم فعالیت اشخاص حقیقی که درآمد ابرازی آنها در اظهارنامه دو سال قبل یا آخرین درآمد قطعی شده آنها تا انتهای دی ماه سال قبل، بیشتر از 50.000.000.000 ریال و کمتر یا برابر با 150.000.000.000 ریال باشد.
گروه سوم، مشاغلی است که در گروه های اول و دوم قرار ندارند. گروه سوم مکلف به نگهداری دفاتر نمیباشد. اما مشاغل گروه سوم هم بهتر است که اسناد فروش کالا یا خدمات و اسناد خرید کالا و خدمات، دارایی و سایر هزینهها را نگهداری و بایگانی نمایند.
در پایان به این توجه کنید که گروه بندی سال مالی با توجه به اظهارنامه سال قبل مشخص می شود.
برای کاهش درآمد مشمول مالیات یا همان سود کسب و کار، باید هزینههای مورد قبول سازمان مالیاتی از آن کسر شود. براساس ماده ۱۴۷ قانون مالیات مستقیم، هزینههای متعارف و قابل استناد که مربوط به کسب درآمد در طی دوره مالی است، را میتوان از درآمد مشمول مالیات کم کرد و به همین ترتیب سود را کاهش دهیم. اشخاص حقیقی که درآمد کسب میکنند باید هزینه های قابل قبول مالیاتی مربوط به سال مالی خود را با توجه به ماده 147 ق.م.م از درآمدهای خود کسر نمایند تا سود یا درآمد مشمول مالیات مشخص شود و سپس با توجه به معافیت ها مالیات بر درآمد خود را محاسبه کنند.
صاحبان مشاغل و اشخاص حقیقی، اگر ۳ سال از نظر پرداخت مالیات، خوشحساب باشند، مبلغی به عنوان تشویق یا تخفیف از مالیات سال بعد آنها کم خواهد شد.
همچنین بعضی از هزینههایی که مطابق ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم، از نظر اداره امور مالیاتی قابل قبول میباشد را مورد بررسی قرار میدهیم:
مالیات اشخاص حقیقی به کمک نرخ های مندرج در ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم که به صورت پلکانی است محاسبه میشود. این نرخ ها به ترتیب معادل ۱5% و 20% و 25% میباشد.
هر شخص حقیقی مطابق ماده ۱۰۱ ق. م. م، مبلغ 360 میلیون ریال برای سال ۱۴۰۰ مشمول معافیت است. بقیه درآمد مشمول مالیات نیز براساس نرخهای مذکور ماده 131 محاسبه میگردد.
مودیان میتوانند با ثبت نام و ورود به سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی سابقه پروندههای خود را مشاهده و بررسی نمایند و از بدهی های مالیاتی خود آگاه شوند. به مثال زیر توجه کنید:
به عنوان مثال، یک کسب و کار در سال ۱۴۰۰ معادل مبلغ 500 میلیون تومان فروش دارد. از این مبلغ، 340 میلیون تومان هزینه میباشد. سود نهایی مبلغ 160 میلیون تومان است؛ مبلغ ۳۶ میلیون تومان معافیت مالیاتی برای ایشان در نظر گرفته میشود. این واحد کسبی برای مبلغ 124 میلیون تومان طبق ماده 131 ق.م.م مالیات پرداخت میکند.
پله اول 7/500/000 = 50/000/000 * 15%
پله دوم 10/000/000 = 50/000/000 * 20%
پله سوم 6/000/000 = 24/000/000 * 25%
7/500/000 + 10/000/000 + 6/000/000 = 23/500/000 مالیات متعلقه
در مثال دیگر نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی را طبق نرخهای ماده ۱۳۱ ق.م.م بیشتر شرح میدهیم.
کل هزینهها – کل درآمد = درآمد خالص(سود)
سقف معافیت مالیاتی– درآمد خالص = درآمد مشمول مالیات
اداره امور مالیاتی با توجه به ضریب مربوط به اینتاکد فعالیت شخص حقیقی، سود مشمول مالیات را مشخص میکند. در پایان مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی طبق سود ابرازی از طرف مودی طی اظهارنامه و با توجه به ضریب اینتاکد فعالیت اقتصادی و به کمک نرخ ماده ۱۳۱ ق. م. م تعیین و تکلیف میشود.
اگر درآمد مشمول مالیات یک شخص حقیقی در سال ۱۴۰۰ بر اساس اینتاکد ، معادل 246 میلیون تومان باشد، مالیات اشخاص حقیقی برای عملکرد سال ۱۴۰۰ طبق نرخ ماده ۱۳۱ ق. م. م به صورت زیر محاسبه میشود.
مالیات با نرخ ۱5% در پله اول :
7/500/000 = 15٪ * 50/000/000
مالیات با نرخ 20% درصد در پله دوم :
10/000/000 = 20٪ * 50/000/000
مالیات با نرخ 25% در پله آخر:
146/000/000 = 100/000/000 – 246/000/000
36/500/000 = 25٪ * 146/000/000
جمع کل مالیات بر درآمد:
54/000/000 = 36/500/000 + 10/000/000 + 7/500/000
با ورود به سایت سامانه الکترونیکی اداره مالیات ، از بدهی مالیاتی و همچنین ممنوع الخروجی خود میتوان مطلع شد.
براساس قانون مالیاتهای مستقیم، مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی حداکثر تا 500 میلیون ریال بعد از اعمال معافیت ماده 101، به نرخ ۱۵%، محاسبه میشود.
براساس ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم ، اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل باید اسناد و مدارک و دفاتر قانونی مربوط به فعالیت خود را نگهداری نمایند.
صاحبان مشاغل باید تا 31 خرداد ماه اظهارنامه مالیاتی خود را با توجه صورت های درآمدی و هزینهای خود ارسال نمایند.
عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل تا مهلت قانونی مقرر یعنی تا 31 خرداد ؛ جریمه ای معادل ۳۰% از مالیات قطعی شده را به همراه دارد.
به توجه به مطالب مذکور و مطالعه شده توسط شما عزیزان، نحوه محاسبه مالیات اشخاص حقیقی، ملزم به اطلاع از قوانین مالیاتی و بخشنامههای مربوطه و معافیتها برای هر گروه شغلی است. همه اشخاص حقیقی که از طریقی کسب درآمد میکنند، باید قسمتی از سود حاصل از درآمد را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
اگر برای انجام امور مالیاتی خود به مشاوره مالیاتی نیاز دارید یا برای تنظیم اظهارنامه مالیاتی، معاملات فصلی، اظهارنامه ارزش افزوده و تهیه لیست بیمه و مالیات حقوق نیاز به کمک و مشاوره دارید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
همچنین اگر ابهامی دارید، در بخش کامنتها سوال خود را برای ما درج نمایید. امیدواریم اطلاعات این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
برای مشاوره در زمینه مالیات اشخاص حقیقی به صفحه مشاور مالیاتی مراجعه کنید.
ارسال نظر
نظرات کاربران
حداقل درامد برای پرداخت نکردن مالیات به نظرم منصفانه نیست کاش حداقل یک مقدار مبلغ حداقل مالیات رو بالاتر میاوردن.
سلام. به این نکته توجه کنید که مالیات از سود ( درآمد مشمول مالیات) محاسبه و دریافت می شود. تصمیم گیری موارد این چنینی بر عهده مجلس شورای اسلامی و هیئت دولت است و در سال 1401 احتمال زیاد تغییراتی محاسبه سطوح مالیاتی خواهیم داشت مخصوصا مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی.
اگ ما به طور ل از پرداخت مالیات خود داری کنیم و هیچ مالیاتی نپردازیم و اگر جریمه هم شدیم حتی جریمه مالیاتی رو پرداخت نکنیم چه اتفاقی برامون میفته؟ کار بنده آزاد هست
سلام. مالیات سهم دولت از سود هر کسب و کار است چه شخص حقیقی باشید و چه شخاص حقوقی. هر کسی که مشمول مالیات شود و مالایت ایشان قطعی شود می بایست به پرداخت آن اقدام کند. چه اصل مالیات باشد و چه جرایم مالیاتی در صورت عدم پرداخت آن عواقبی خواهد داشت مانند مصادره اموال ، ممنوع الخروجی و عدم توانایی استفاده از خدمات بانکی و... و همچنین نام شما به عنوان یک بدهکار مالیاتی در سیستم های سراسری کشوری ثبت می شود.
یک سایت یا مرجعی که بتونیم هموراه اطلاعات مالیاتی خودمون رو به روز کنیم و تمام قوانین مالیاتی رو داشته باشه و همچنین در صورت تغییر قانون و یا مصوبه جدید ما به سرعت ازش مطلع بشیم وجود داره؟
سلام. برای اطلاع رسانی و آگاهی از قوانین مالیاتی و بخشنامه و آئین نامه ها و دستورالعمل ها و... در حال حاضر سایت اینتا مدیا که برای سازمان امور مالیاتی است یکی از گزینه های مناسب و مطلوب است.
من فروشنده لباس زیر هستم در مجتمع کوروش و مغازه هم برای خودم نیست اجاره هستش و هرساله مالیات زیادی پرداخت میکنم آیا راه کاری هست که مالیات کمتر بپردازم. ضمن اینکه من اظهار نامه سال پیش رو توافقی انجام دادم. لطفاً راهنماییم کنید
سلام و وقت بخیر. شما این هدف و تفکر را ذهنتان پرورش دهید که می بایست مالیات عادلانه و به حق خود را پرداخت نمایید. اگر با قوانین و نحوه محاسبات مالیاتی آشنا هستید و احساس می کنید که مالیات بیشتری از شما اخذ می شود با کارشناسان این مجموعه تماس حاصل نمایید تا عملکرد مالی و مالیاتی شما بررسی شود. موفق باشید
بنده یک واحد صنفی فعال دارم ولی برای پرونده غیر فعال من یک مالیات وبرای پرونده فعال هم یک مالیات آمده باید چیکار کنم ممنون
سلام. اگر پرونده غیر فعال شما در سوابق خود دارای فعالیت در طی سال باشد باید با توجه به زمان فعالیت حتی اگر غیر فعال باشد می بایست اظهارنامه بدید. بهتر است وضعیت شما بیشتر بررسی شود توسط کارشناسان ما.